Letnje rolnice

prolecne_rolnice (6 of 10)_result.jpgKada pomislim na rolnice, uvek se setim vijetnamskog restorana Lokomotiva u Hong Kongu. Nalazilo se odmah pored Vuletove zgrade i svaki dan sam prolazila pored njega. Jako su me privlačili mirisi i nisam mogla da odolim a da ne bacam znatiželjne poglede ka tanjirima gostiju. Konačno jednog dana smo došli na ručak u Lokomotivu. Očekivanja su mi bila visoka i sve sa menija sam želela da probam. Najviše na listi su se nalazili supa fo, prolećne rolnice i salata sa krabom. Sva tri jela su me duboko razočarala 🙂 Toliko da nisam mogla da ih dovršim. Sve je bilo prepuno svežeg korijandera, i imalo neki slatkasto kiselkasti koji mi se nije dopao. Bila sam skepitična što se tiče vijetnamske kuhinje sve dok nisam posetila vijetnamski restoran Le Pho u Beču. Ne znam koja od ta dva restorana nisu bila autentična što se tiče ukusa ali jela u bečkom restoranu su učinila da poželim da jedem još hiljadu puta i fo i rolnice.

prolecne_rolnice (4 of 10)_result.jpgIpak, prolećne rolnice skoro nikad ne naručujem u restoranima. Često mi se desilo da se poručim rolnice kod kojih se više gleda na izgled i sos nego na to šta se dešava unutar same rolnice. A ja želim eksploziju ukusa kada je zagrizem. Pošto sam uglavnom morala da ih potapam u sos da bih osetila nešto osim sirovog povrća, prestala sam da ih poručujem.

Nisam ih jela par godina i ova vrućina je učinala da ih se baš poželim. Razmišljala sam o kombinaciji ukusa, šta je to što volim kod tih rolnica i napravila meni najukusnije rolnice koje sam probala do sada.Glavnu ulogu ovih rolnica nosi tofu, mariniran u slatko ljutom sosu pa ispečen u rerni, pečeni susam i mladi luk. Ovo su tri sastojka koja su glavna. Sve ostalo može da se kombinuje. Predivne je teksture, hrskave se i prepune proteina jer se umaču u sos od kikiriki putera, đumbira i belog luka.

Jela sam ih već tri puta ovog leta i svaki puta sam se osećala predivno nakon obroka. Nahranjena, lagana i zadovoljena što se tiče ukusa.prolecne_rolnice (3 of 10)_result.jpgDobra vest za sve one koji ne mogu da nađu papir od pirinča ili im se ne da da se bakću uvijanjem, jeste da od svih sastojaka možete da napravite fenomenalnu salatu koju možete poneti na posao ili na kupanje. Samo je pre konzumacije prelijte sosom.

prolecne_rolnice (5 of 10)_result.jpg

Letnje rolnice

Pirinčani papir (ako možete, bolje kupite veći papir jer se ralnice lakše uvijaju)

1/2 zelene paprike, isečene na trakice

1/2 crvene paprike, isečene na trakice

1 mladi luk (ili vlašac), sitno iseckan

zelena salata

nekoliko listova ljubičastog kupusa, iseckanog na trakice

3-4 kašike kuvanog kukuruza

50g pirinčane testenine

Tofu:

1 kocka čvrstog tofua

1/2 kašike ulja

2 kašike soja sosa

2 kašike sirače (sriracha), slatko ljutog sosa

1/4 kašičice bibera

Sos:

2 kašike kikiriki putera

1 kašika sirače

1 kašika soja sosa

1 kašičica rendanog. svežeg đumbira

1 čen rendanog belog luka

voda (oko 50ml)

*siraču možete kupiti u svim većim marketima (veliki Univerexport, Metro, Lidl ima ponekad, Merkator…)

* Dva štapića restoran ima super opciju slatko ljutog sosa koji oni prave pa možete i tamo da kupite

Tofu dobro osušite i isecite na štapiće. Dodajte ostale sastojke u činiju i obložite svaki štapić marinadom. Ostavite da odstoji 5-6 minuta, taman dok se rerna greje.

Rernu zagrejte na 220C (moja rerna je jaka pa pečem tofu na 210C). Tofu poređajte na papir za pečenje i pecite ga 10-15 minuta tj dok se ne zarumeni.

Dok se tofu peče, napravite sos. Pomešajte sve sastojke osim vode. Vodu dodavajte polako i mešajte tako da dobijete gladak sos koji nije jako tečan ali ni pregust. Obavezno probajte dok dodajete vodu jer ako preterate sa vodom, moraćete dodati još malo kikriki putera i svih sastojaka da sos ne bi imao razvodnjen ukus.

Pirinčanu testeninu prelijte ključalom vodom i ostavite da ostoji 7-8 minuta, da omekša, pa procedite i properite hladnom vodom i dobro ocedite.

Svo povrće i tofu stavite pored da imate spremno kada počnete da uvijate.

Pirinčani papir potopite na 3-4 sekunde u vodu sobne temperature i prebacite na radnu površinu koja je glatka. Sačekajte minut pa poređajte sastojke na rolnicu i uvijte je.

Neću vam pisati kako se uvija rolnica, ostavljam vam ovaj video. U principu, svaka rolnica se uvija kao sarma. A mi sa tim imamo dovoljno iskustva 🙂

Od svih sastojaka pravite svoje kombinacije, pazite samo da ne preterate sa količinom da se rolnice ne bi pocepala.

Rolnice se mogu pripremiti nekoliko sati unapred i držati poklopljene u frižideru vlažnom krpom i poklopcem ali je jako bitno da budu razdvojene kako se ne slepile.

Najlepše su kada se jedu odmah nakon uvijanja.

Prijatno!

Leave a comment