Pesto od spanaća

spanac_pesto (5 of 8).jpg

Svaki dan kada se probudim, nakon ludiranja sa Olegom na pamet mi pada moje omiljeno pitanje: Šta ćemo za ručak?

Tada uglavnom nemam neku tačnu ideju ali ubacim se u taj mod. Volim da razmišljam o tome, čak i da brainstormingujem sa Miljanom koga to uopšte ne zanima. Često imam utisak da pričam sama sa sobom.

“Pa vas dve već dva dana pričate šta ćete da jedete i kada. Kakve veze ima šta ćemo da jedemo! Na moru smoooo!!!”

Uh, onda sam shvatila koliko je njemu bilo dosadno ta dva dana. Ivana i ja smo uzele u obzir to kako se oseća pa smo razgovarale o hrani dok se on kupao ili kada smo bile same. Uopšte nije dolazilo u obzir da se opustimo i jedemo bilo šta 😀 Jedan dan smo sele u kola i odlučile da obilazimo Istarske konobe i delikatesne radnje i da ceo dan pričamo o hrani do mile volje. A Miljan je isto bio jako zadovoljan tom odlukom, uživao je sam uz knjigu ceo dan, ne razmišljajući kada i gde će jesti. Ali nas je iznenadio jer nije jeo neke suvarke kako smo nas dve mislile, otkrio je neki super bar i jeo vege burger i pijuckao pivce pored vode.

Drugim rečima, itekako je razmislio šta će da jede. Dobro, verovatno nije tome posvetio celo jutro…

spanac_pesto (4 of 8).jpg

Da se vratim na moj svakodnevni, jutarnji ritual. Nije to toliko šta ćemo jesti, koliko šta se meni jede taj dan. I šta imam u frižideru. I koliko imam vremena za kuvanje (uvek malo). To su momenti mog kreativnog izražavanja. Ovaj pesto je nastao tako što sam imala u fridžu samo lisnati kelj i razmišljala sam kako da serviram Olegu ali da se i meni jede. Pasta je kod Olega sigurica. Uz nju sve može. Niotkuda mi se pojavio pesto od sremuša u mislima i to je bilo to. Eureka! Napraviću pesto od kelja! I bio je fantastik. Svi smo slistili ručak. Ponavljala sam ga redovno, nekad sa pečenim bademima, nekad sa orasima… Nekad sa parmezanom a nekad sa nutritivnim kvascem.

Jednog dana nisam imala kelj već samo spanać. I tako je nastao pesto od spanaća. Mazali smo ga i na hleb 😀

spanac_pesto (3 of 8).jpg

Pesto od spanaća

2-3 šake spanaća

1 veliki čen belog luka

1/2 šolje pečenih badema ili orasa

3 kašike maslinovog ulja

So, biber

Pasta po izboru (skuvati je dok se pravi pesto)

Rendani parmezan po ukusu (ili nutritivni kvasac- kod nas je teško naći dobar nutritivni kvasac i primetila sam da su najbolji oni koji su u listićima a ne kao granule)

U slanu ključalu vodu ubacite spanać na 30 sekundi, tek toliko da se opusti. Odmah ga ocedite i prebacite u seckalicu u kojoj se prethodno dobro usitnili bademe ili orahe. Dodajte beli luk, so, biber, maslinovo ulje i parmezan (ili nutritivni kvasac). Sve dobro izmiksajte i prelijte po skuvanoj pasti.

Odmah poslužite.

(pesto možete poslužiti i namazan na istostiran hleb, od gore možete dodati čeri paradajz ukoliko je leto ili listiće šargarepe ako paradajz nije u sezoni)

MamiyaFuji200-000054.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: