Pinca

IMG_2027.jpg

Pre nego što smo se preselili u Petrovac, živeli smo na Avijaciji u Novom Sadu. U kući koja je bila kao pećina. Uska, dugačka i severno orijentisana. Imala je i nastrešnicu sa dvorišne strane i to je dodatno sve zamračivalo. U njoj je bilo hladno, što je prijalo leti, ali u svim godišnjim dobima između sam uvek morala da imam debele čarape i džemper na sebi.

I baš u toj kući ja reših da započnem blog o hrani i da se zaljubim u fotografisanje hrane. Spavaća soba je bila najsvetlija i imala je velike prozore okrenute na sever. Mislim da je to severno svetlo ljubav na prvi pogled koja me nikad nije prošla.

IMG_1987.jpg

Naša kuća sada je sušta suprotnost kuće iz koje smo stigli. Okupana je svetlom, nekad toliko jako da moramo da spuštamo zastore. Kod nas nema dugog spavanja, orijentisani na istok, budimo se čim se sunce digne iznad horizonta bez obzira na zastore. Svetlo nađe put kroz sve proreze.

Kada sam počela da fotkam u njoj nove postove, i dalje sam po navici trčala gore u spavaću sobu, misleći da ću tamo uloviti najbolje svetlo. Dok nisam shvatila da mogu da fotkam bilo gde u kući, svuda ima lepog svetla samo treba pogoditi deo dana.

Volim da pratim tu promenu koja se dešava u toku dana kada je sunčan dan. Od ranog jutra, plavog svetla preko oštrih, tamnih, senki do mekih pa skoro nepostojećih pa ponovo do plavog svetla i sumraka.

Tako je bilo i kada sam zamesila pincu. Bio je divan dan i motala sam se po kuhinji. Znala sam da za vikend neću imati vremena da mesim pa sam odlučila da konačno isprobam pincu i napravim zeke zemičke, da ih zamrznem i imam spremne za nedeljni doručak za Uskrs.

Sunce nas je grejalo, otežavalo mi fotkanje ali sam živeći u ovoj kući naučila da volim to jako, oštro svetlo isto koliko i ono meko i prozračno. Moram da priznam da ga nekad volim i više, tera me da izađem iz zone komfora i budem kreativnija.

IMG_1994.jpgIMG_2002.jpg

Pinca je predivna, ima divan miris na narandžu, rum i vanilu i jako je meka. Olegu se odmah svidela. Savršeno se slaže uz marmeladu ili neki lagani džem ili med. Nisam sigurna da će nama ostati dovoljno za francuske prženice ali se jako nadam. Od ove količine testa se dobiju dva hlepčića, nećemo ih valjda oba pojesti u nedelju!? 🙂

Srećan Uskrs!

IMG_2023.jpgIMG_2029.jpg

Post je urađen u saradnji sa KitchenAid Srbija.

Pinca

blago izmenjen recept Petre Jelenić

500g brašna (možda ćete morati da dodate još 50-60g brašnaukoliko su jaja krupna)

30g svežeg kvasca

100 ml mlakog mleka

2 jaja

2 žumanca

75g šećera od šećerne trske

50g meda

1 kašičica ekstrakta vanile

Korica 1 limuna

Korica jedne naradže

2 kašike ruma

100g putera, omekšalog na sobnoj temperaturi

1 jaje+ 2 kašike slatke pavlake za premazivanje pince

*sve namirnice moraju biti sobne temperture pre nego počnete da mesite

U činiji pomešajte mleko i kvasac i kašičicom mešajte dok se kvasac ne rastvori. Dodajte 20g šećera, 100g brašna i sve dobro izmešajte. Dok to raste, u činiji za mešenje izlupajte jaja i žumanca i dodajte ostatak šećera, med, vanilu, korice limuna i naradže. Izmešajte pa dodajte naraslu smesu sa kvascem. Ponovo izmešajte pa dodajte ostatak brašna. Mesite mikserom 5-6 minuta. ako vidite da je testo jako mekano, polako dodajte još brašna dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za zidove činije. Oblikujte ga u loptu, prekrijte krpom i ostavite sa strane 1h. Ako je baš hladno u prostoriji, možda i malo duže da se testo podupla.

Naraslo testo pesnicom blago pogurajte ka dnu 2-3 puta pa ponovo prekrijte krpom i ostavite da se odmori 15-20 min.

Podelite testo na 2 dela i oblikujte u dve lopte. stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odmori 15 min.

Zagrejte rernu na 160C.

Makazama zarežite vrh u obliku krsta, premažite mešavinom jajeta i slatke pavlake i pecite u već zagrejanoj rermi 25-30 min. Uradite test čačkalicom/štapićem pre nego ih izvadite. Štapić mora izaći čist iz sredine testa.

Služite ju svežu, isti dan ili je isecite na kriške i zamrznite čim se ohladi pa odmrznite pre služenja.

Prijatno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: