Danski sendviči/Smørrebrød

unnamed-2.jpg

Smørrebrød su bili naš prvi ručak kada smo stigli u Kopenhagen. Sendviči od tamnog ražanog hleba (brød), sa prst debelim namazom putera (smør) i raznim dodacima.Iako sam imala listu mesta gde su ovi sendviči najbolji, odlučili smo da zađemo u ulice Nørrebro-a i pronađemo neki neugledni lokal gde samo lokalci dolaze po svoje omiljene sendviče. I pronašli smo ga.  U tom lokalu nije bilo ništa drugo osim tih sendviča da se poruči i to je bio dobar znak. Vlasnici su ujedno i prodavci, muž i žena, i oni prave sendviče. Dok smo mi sedeli i klopali ušlo je nekoliko ljudi koji su pokupili svoj ručak. Zamišljala sam ih kako odlaze u svoje domove, pale sveće i udobno se smeštaju da klopaju. Tek sam u tamo shvatila šta znači to njihovo Hygge. Krišom sam zavirivala u njihove kuće sa ulice, kroz prozore bez zavesa i sve mi je bilo jasno. Zima kod njih je duga, siva i jako hladna i zato sveće svuda gore, kamini upaljeni i stvarno sve izgleda jako udobno i toplo.Predložila sam Miljanu da napravimo jedan hyggeligt video. I on je rado prihvatio :)Založili smo vatru u našem Airbnb-iju, otvorili pivce i pripremili večeru na danski način.

Kod ovih sendviča nema puno filozofije. Vrlo su jednostavni za napraviti. Jako je bitno da se kupi dobar ražani hleb. Onaj vlažan i kompaktan. Svako parče isecite što tanje, debelo namažite puterom i od gore stavite dodatke. Sa topinzima se možete igrati, nema pravila. Ja sam pravila 4 vrste:

 • Kuvani mladi krompir, sveža cvekla, sos (majonez, senf, ljubičasti luk, salata potočarka)
 • Meko kuvano jaje i avokado
 • Rotkvice, potočarkai čeri paradajz
 • Dimljeni losos, kuvano jaje, ljubičasti luk i sos remoulad

Sos remoulade nam se jako svideo i sjajno se slaže sa losketom. Nisam mogla da odgonetnem o kakvom sosu je reč dok smo ga jeli u lokalu pa sam pitala vlasnika. Objasnio mi je sve sastojke i naglasio da oni jako vole da ga stavljaju na smørrebrød.

Remoulade:

4 kašike majoneza

1 kašika sitno seckanih krastavčića

1 kašičica sitno iseckanih kapara

1 kašičica limunovog soka

1 kašičica senfa

Prstohvat karija

5 Replies to “Danski sendviči/Smørrebrød”

 1. Ogladneh gledajući video. Sve izgleda tako sveže i ukusno i naravno i ti si to sve prelepo izabrala i naslgala . pa je krajnji rezultat sigurno ona izreka, manje je više.

  Like

 2. Divno! Smørrebrød ili otvoreni sendvici, kako se zovu po prevodu na engleski, su fantasticni! U najboljim restoranima su papreno skupi, cak i po 20 eur za po jedan, ali su takodje nesto najbolje sto sam ikada jela mmmm Takodje, oni se jedu iskljucivo za rucak, nikada za veceru.Ipak, nije tacno da nema pravila sa topinzima (pålæg), koji se stavljaju po strogo odredjenim pravilima kombinovanja, i cesto ukljucuju homemade remoulade, koja je u tom slucaju fantasticna (za razliku od kupovne, nesto najgore ikada sto sam probala).Uzivajte u Kppenhagenu, pozdravi sa Nørrebroa

  Like

 3. Oh, divno je sve: i video i sendvici i ti! Nikad nisam bila u Danskoj (sem na aerodromu),ali sam u gradicu gdje sam zivjela ranije probala ovakve sendvice, u radnji koja se zvala Pick n Go (postoji i dalje) i to je bio moj prvi susret! Sjajna ideja da ih dok ste u Danskoj isprobate na svoj nacin <3Ljubac!D.

  Like

 4. Sjejno: i video i sendvici i ti! Nikad nisam bila u Danskoj (sem na aerodromu), ali sam u gradicu gdje sam zivjela ranije probala ovakve sendvice, u radnji koja se zvala Pick n Go (postoji i dalje) i to je bio moj prvi susret! Sjajna ideja da ih, dok ste u Danskoj, isprobate na svoj nacin <3Ljubac!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: