SAVETI ZA BOLJU INSTAGRAM FOTOGRAFIJU #2

Processed with VSCO with f2 preset

Današnji post je drugi deo saveta kako da unapredite fotografisanje hrane telefonom. Sonja Lazukić, autor bloga Silly World i jedan od mojih najomiljenijih fotografa je my partner in crime za ovaj mini savetnik. Prvi deo, ako ste slučajno propustili, pogledajte kod Sonje. Pričali smo o svetlu, kadriranju i obradi fotografija.U ovom drugom delu osvrnućemo se na stilizovanje i na najčešće greške kod stilizovanja i prilikom kadriranja.Danas smo okruženi sjajnim fotografijama hrane. Viđamo razne pristupe i stilove. Pronađite ljude koji vas inspirišu i čiji stil vas pokreće i posmatrajte ih kao svoje vodiče. Slušajte svoj osećaj; fotografišite i stilizujte fotografije jer vas to ispunjava. Fotografije ne moraju da budu savršene. Mnogo je bitnije da su odraz autora.I ne opterećujte se lajkovima. Koliko god da prijaju našem egu, to je zaista najmanje bitno 🙂

Stajling- Nevena

Sonja i ja smo u prvom delu napomenule da su svetlo i kadar najvažnije stvari kod fotografisanja (uopšte) a obrada i stilizovanje su dodaci koji će dobru fotografiju da učine zanimljivom. Stilizovanje hrane je individualna stvar, baš kao i stil oblačenja. Potrebno je vremena da pronađete svoj izraz a to se postiže kroz pravljenje grešaka, isprobavanje raznih pristupa i najvažnije, kroz konstantnu vežbu.Stajling jako zavisi od toga da li fotografišete kod kuće ili u restoranu. Kod kuće imate više slobode (i vremena) da se igrate, i sa hranom i sa asesoarima, dok u restoranu hrana je već servirana i ne možete (puno) da utičete na njenu prezentaciju.

Untitled-15

Stilizovanje kod kućeObičan beli tanjir ili činijica su uvek odlični za serviranje. Na njima skoro svaka hrana dolazi do izražaja i ostavlja vam najviše prostora da ukrasite jelo. Šareni tanjiri skreću pažnju sa onoga šta želite da prikažete. Npr. Šarena salata u šarenom tanjiru neće izgledati dobro. Ako vam se neki šareni tanjir baš jako sviđa, možete ga iskoristiti kao ukras sa strane, da proviruje. Super opcija su svetlo sivi i tanjiri pastelnih boja. Ukoliko imate neki tanjir koji ima jarku boju (ili crnu), samo obratite pažnju na boju hrane koju servirate. Želite da ona dođe do izražaja kroz kontrast, ne da tanjir dominira.Uvek birajte desertni (manji) tanjir za serviranje i jednu porciju hrane.Ako imate belu radnu ploču u kuhinji, imate jednu od najzgodnijih površina za fotografisanje. To je kao da ste dobili prazno slikarsko platno 🙂 Osim odgovarajućim tanjirom na kome je hrana, fotku možete da ukrasite nekom lepom i čistom krpom; malim, šarenim ili jednobojnim tanjirićima u koje ste stavili neki od sastojaka jela ili nešto što ide uz jelo.

Processed with VSCO with f2 preset

Lep, integralni hleb osim što je zdraviji od običnog belog, i lepše izgleda. Ako imate domaći hleb, onako rupičast i sa lepom koricom on je takođe odličan asesoar na fotografiji.Što se tiče podloge, razmišljajte i o daskama za sečenje, stolnjaku, tepsijama i papiru za pečenje. Ukoliko prikazujete nešto pohovano ili neke krompiriće, super će izgledati i dnevne novine kao podloga.Pogledajte na pod. Neki lep parket, laminat, beton i travnjak su sjajne podloge.

Untitled-11

Fotografišite pripremu. Namirnice su uglavnom lepe same po sebi i osim što ne morate da se bavite ukrašavanjem, ovakve fotografije imaju posebnu životnost i dodir sa realnošću. Pogotovo ako još uhvatite pokret dok neko nešto secka, meša… Ja Miljana često maltretiram da mi pomogne oko fotkanja kada pripremam ručak i večeru :)Ili prosto, fotografišite samo namirnice!

Untitled-13

Ukoliko je jelo ružnjikavo, a to nije redak slučaj jer kod kuće često jedemo neka variva ili paprikaše i ne možete da odolite a da ga ne uslikate, pokušajte da ga ukrasite nečim zelenim (peršun, bosiljak ali da ima veze sa ukusom jela…) ili crvenim (paprika)- da mu date živost. Ovde možete da se igrate sa tamnijim tanjirima ili sa nekim šarenim detaljima. Nije loše da to servirate pored neke  salate ili uz prilog koji će popraviti situaciju (rumeni krompir, pirinač, jaje na oko).

Untitled-10

Moje fotke na instagramu su uglavnom nastale kod kuće. Pobornik sam koncepta manje je više i volim da prikažem hranu kao zvezdu. Postavku uglavnom ne stilizujem previše. Negujem organski, prirodni stil i trudim se da fotografije izgledaju što spontanije. U slučaju da i vi volite ovakvu prezentaciju za inspiraciju čekirajte moje omiljene instagram profile: Aran Goyaga @Canellevanille, Marie Verdenius @Verdenius, Sasha Swerdloff @sasha.swerdloff i Danielle @rootingthesun

Untitled-7

A ako volite da se bavite stilizacijom i to vas inspiriše pogledajte instagram nalog Ezgi Polat @ezgipolat, Sini Ellen @myblueandwhitekitchen, Betty @bliu07 i Our food stories @_foodstories_Stilizovanje u restoranuU restoranu stilizovanje postaje šta ste odabrali da uslikate jer na ručak obično ne nosimo sa sobom arsenal asesoara, jel :)Kao što sam na početku navela, u restoranima je hrana već servirana i to vam na neki način otežava situaciju jer su uglavnom servirani na većim tanjirima. Ukoliko ne možete da utičete na veličinu porcije tj.nemate mogućnosti da je smanjite (ko se još time bavi kada klopa miriše i poziva :D), udaljite se od tanjira i fotografišite celokupnu postavku na stolu. To će uglavnom izgledati lepo jer u restoranima se vodi računa o tanjirima, stolnjaku, salvetama, čašama pa ne morate vi da ih smišljate. Samo se poigrate sa rasporedom ako nešto smeta ili štrči.

Untitled-6Untitled-4

Ovo je idalna prilika da prikažete prijatelje kako klopaju i na taj način ukrasite svoju sliku. Kada sam raspoložena (a i oni koji su sa mnom) teram ih da svi krenu da rukama prave akciju na fotografiji tako što će svako da posegne za nečim (ovo radim često i kod kuće, maltretiram Miljana). Ali je u stvari najbolje da kompanjone pustite da počnu sa jelom i onda spontano zabeležite odvijanje obroka 😀

Untitled-3

Iako u restorane idem redovno više volim da se tada prepustim klopanju nego da razmišljam o stilizovanju. Ako je neka postavka baš lepa, okinem jednu dve fotke pa kasnije doteram. Nekad mi fotka uspe a nekad ne. Takođe, u restorane najčešće idem uveče a tada je svetlo bezveznjikavo tako da često ni ne pokušavam da napravim fotografiju. Ako sam baš navrla, gledam da doteram temperaturu ili objavljujem kao crno belu fotku.Pogledajte instagram Anje Marsić @hungry_anja, njen nalog je odličan primer kako treba da izgleda fotografisanje u restoranima i kafeima.

Najčešće greške- Nevena i Sonja

StajlingVeliki tanjiriVeliki tanjiri ne izgledaju lepo na fotografiji osim ako se ne odmaknete od objekta a to onda znači da se morate pozabaviti praznim prostorom na fotografiji. Iako sam fan korišćenja negativnog (praznog) prostora na fotografiji, svejedno uvek koristim manji tanjir jer hrana izgleda lepše.Ukoliko želite da ono što fotografišete izgleda primamljivo, ne pretrpavajte tanjir. Još ako je velik, mislim da nikog nećete ovim inspirisati. Ovo je greška koju najčešće viđam na instagramu.Postavljanje fotografije po svaku cenuHrana može da izgleda ružno a da to nema nikakve veze sa ukusom. Najbolje da ovakve fotografije ne postavljate ukoliko vodite računa o estetici svog instagram naloga. Umesto toga, možda imate neki super tanjir koji možete uslikati kada ste sve pojeli iz njega i u opisu fotografije navesti šta ste lepo klopali. I ta fotka će biti dokaz koliko je jelo bilo ukusno 🙂Neuredan escajg i beštekPre fotografisanja bacite pogled na prostor tanjira na kom nije hrana. Mrlja baš ume da pokvari fotografiju. Obavezno pogledajte i podlogu, da li ima neka fleka koja remeti postavku. Neuredne fotke mogu da budu interesantne ali to mora da im bude poente i da je naglašeno.

Untitled-5

Loša pozadina Pepeljare, cigarete i upaljače, ako nisu poenta fotografije, obavezno sklonite iz kadra. Nema ništa gore od pune pepeljare i kutije cigareta pored divne hrane. To je skroz u rangu plastične flaše i kese na fotografiji na kojoj prikazujete jelo na tanjiru. Veliki no-no 🙂Kadriranje i obradaFotogenični brojeviDobro ste pročitali.Kada stilizujete kadar, turdite se da se na njemu nalaze češće 1, 3 ili 5… objekata. 2 ili 4 nisu brojevi koji će izgledati primamljivo na slikama. Iz nekog razloga ovakva postavka je prijatnija za posmatranje.RavnotežaPostavite kadar tako da napravite vizuelnu ravnotežu. Nemojte dozvoliti da vam jedna strana kadra bude pretrpana objektima, a druga prazna. U ovom slučaju je moguće da će slika izgledati kao da se naginje na jednu od strana.Takođe, pokušajte da izbegavate postavljanje hrane uvek u sam centar fotografije. Umesto ove postavke, pokušajte da se koristite pravilom trećine i zlatnog preseka, o kojima smo vam nešto više pisale u prošlom postu.Neodgovarajući ugloviHranu koja izgleda ravno, spljošteno ili podseća na neki grafički patern, najbolje je slikati odozgo, dok je hranu i objekte koji su izduženi i vertiklani, najbolje slikati vertiklano kako bi se lepo video njihov oblik, visina i detalji.Ukoliko uradimo obrnuto, hrana na fotografiji neće biti predstavljena kako treba i samim tim neće doći do izražaja.

ugao (2)

Prljava kameraSvaki put pre nego što ću uslikati nešto telefonom, imam naviku da kameru dobro obrišem.Kamera umazana otiscima prstiju ili prašinom, može uništi potencijalno dobru fotografiju i otežati posao prilikom fokusiranja.Jednolične bojeTrudite se da vam hrana i podloga koju fotkate budu kontrastnih boja, kako se objetki na fotografiji ne bi stopili.Npr., paradajz će najbolje doći do izražaja na zelenoj ili beloj podlozi, dok ćemo recimo beli sladoled super istaknuti nekim crnim zidom.

kontrast boja

Preterivanje sa obradomLess is more! Trudite se da podešavanja uvek budu minimalna. Ukoliko je fotografija neoštra, previše tamna/svetla ili nefokusirana, ni jedna obrada joj neće pomoći da izgleda bolje.Igrajte se sa bojama i tonovima, ali uvek imajte u vidu da nam je krajnji cilj da slika izgleda što vernije originalu.

Sonjini omiljeni instagram profili:

@thesunshineeatery (https://www.instagram.com/thesunshineeatery/ )Ovo je moj omiljeni instagram profil kada je reč o hrani u globalu. Fotografije su nestvarno lepog kolorita, a recepti uvek inovativni i inspirativni.@luisegreenkitchenstories  (https://www.instagram.com/luisegreenkitchenstories/ )Luis i njen blog obožavam. To već svi znaju. Na ovom Instagram profilu volim da pratim njen svakodnevni život, ideje za recepte, ali i sjajne fotke. Mislim da je većina njih slike snimljena telefonom i baš zato je ovaj profil dokaz, da i takve fotografije uvek mogu biti strava ukoliko imate dobro svetlo, super hranu i igrate se sa kadriranjem!@mynewroots (https://www.instagram.com/mynewroots/ )Još jedan od dražih food blogova. Fotografije takođe uglavnom ufotkane telefonom. Beskrajno inspirativan i informativan profil.@mimithor  (https://www.instagram.com/mimithor/ )Obožavam Mimi. Volim i stil fotografisanja njenog muža. Uvek će mi ostati misterija da li je ova žena zaista toliko savršena gotovu u svakom trenutku svog života, ali i pored toga što sam malkice sumnjičava, volim stil fotografija na ovom IG profilu. Veruje da će i vama biti inspirativan 🙂


Nadamo se da će vam ovi postovi biti korisni 🙂

PRATIMO SE NA:@SONJASILLYWORLD@HLEBILALE

2 Replies to “SAVETI ZA BOLJU INSTAGRAM FOTOGRAFIJU #2”

  1. ”Slušajte svoj osećaj; fotografišite i stilizujte fotografije jer vas to ispunjava. Fotografije ne moraju da budu savršene. Mnogo je bitnije da su odraz autora.” Ovo je najbolji savet među svim ovim sjajnim savetima! Ponekad ljudi potrče za brojem lajkova i nekim moranjem da se nešto obavezno postuje na IG, obično iz pogrešnih razlog… Na taj način samo naruše percepciju koju publika ima o njima. Meni su najdraže one moje fotke koje su nastale spontano, kao hvatanje momenta koji je meni lično bio mnogo drag, ili pak one fotke za koje verovatno samo ja mislim da su kompozicijski savršene ahaha. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: