Krekeri ala Vasa hleb/ Nedeljna jutra na Neimaru

crackers-44-of-36.jpgcrackers-44-of-36.jpg

Volim, obožavam, Beograd u rano nedeljno jutro, kada krenem sa Novog Beograda na Neimar na radionice keramike. Čini se kao i da grad želi malo duže da odspava pa sve zvuke svede na minimum.Obavezno izađem iz busa jednu stanicu ranije pa kroz ulice Vračara spustim se do zelene i mirne ulice Internacionalnih brigada.

U početku sam planirala da pre radionica odem na doručak i kafu u sve one silne kafee koje želim da obiđem ali se ispostavilo da su u to vreme skoro svi zatvoreni.
Ispostavilo se i to da mi domaći, biljni čaj sa Jovanom u praznom ateljeu daleko više prija od kafe u nekom super enterijeru sa nepoznatim ljudima.

Ti vikendi u Beogradu su samo moji. Ta nedeljna jutra su joga i meditacija u jednom.

Prvo šta osetim kada uđem je nalet kreativne energije koja jedva dočeka da nekog zaposedne. Pošto smo Jovana i ja prve, mi najviše profitiramo. Onda Jovana upali radio, Studio B, ode da skuva čaj a ja stavim kecelju i gledam u moje nevešte ali divne i drage radove.Dok doručkujem, Jovana nešto gricka, skuva još jedan čaj i polako uplovimo u tišinu ili u male i spontane razgovore o životu i drugim demonima. Ruke stvaraju, mozak se odmara a ja cvetam.I tako svaki drugi vikend na repeat.

Malkice sam u poslednje vreme, usled nekih briga i brigica, zaboravila koji sam ja srećnik.Ali povratak kući nakon radionica, dok se truckam u busu, je baš moćan podsetnik.

Krekeri ala Vasa hleb

200g integralnog pšeničnog brašna35g oraha50g semenki suncokreta25g susama1/2 kašičica praška za pecivo1 kašika čia semenki125 ml vode30ml ekstradevičanskog maslinovog ulja1/2 kašičice himalajske soli½ manje glavice ljubičastog luka (iseckan na baš sitne kockice)½ kašičice belog luka u prahuŠaka suvog grožđa

→ U činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, čia semenke, luk i beli luk u prahu, semenke suncokreta, orahe, suvo grožđe i so. Izmešajte sve kašikom pa dodajte vodu i ulje. Sve dobro izmešajte da se poveže. Ostavite sa strane par minuta.→ Na radnu površinu stvaite papir za pečenje pa na sredinu stavite testo. Prekrijte drugim papirom za pečenje pa oklagijom razvaljajte ravnomerno na debljinu 3-4mm. Nakon toga skinite gornji papir a donji zajedno sa testom prebacite na tepsiju. Oštrim nožem isecite željene oblike, trouglove ili pravouganike ili koji vam se najviše dopada.→ Upaliti rernu na 160°C.→ Pecite testo 30 minuta a onda povećajte temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta.→ Prebacite na rešetku da se ohlade.Služite uz namaze, salatu, neki povrtni potaž ili uz tanjir sireva.Slobodno poduplajte količinu, krekeri mogu da stoje nekoliko dana u zatvorenoj posudi a da ne izgube ukus i hrskavost.(verzija za štampu)

Prijatno!

Keramika: Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Prodajna galerija: Gospodar Jevremova 38

11 Replies to “Krekeri ala Vasa hleb/ Nedeljna jutra na Neimaru”

  1. Kad god pozelum da napravim nesto novo, trazim svuda neke recepte, guglujem i citam…brzo izgubim strpljenje pa se vratim kod tebe…Nedostaju mi jutra na Neimaru, sa Jovanom u Beogradu…Na najverniji nacin si oslikala i opisala ta divna jutra… Veliki Pozdrav iz Ljubljane

    Like

Leave a comment