Domaća Nutela i karamela/Miljanov san

DPP_00885.jpg

“Jel te interesuje šta sam ti kupila za rođendan?”

“Da.”
“A za Novu Godinu i godišnjicu?”
“I za to si kupila? Aha, interesuje me”
“Hoćeš da ti dam ranije poklon?”
“Neću, hoću da vidim kada dođe taj dan.”
“Aj pogođaj!”
“Pa neću.”
“Aj kaži prvo slovo, a ja ću ti reći jesi pogodio!”
“Nele, hoću da otvorim poklon na dan rođendana!”
“Što si neki… A šta ćeš ti meni pokloniti? Mogu da pogađam prvo slovo?”…

Nalepnice

Dve nedelje kasnije, tačnije 2 dana pred Miljanov rođendan, u mom krilu leži poklon, umotan u specijalni ukrasni papir. Mašnica od like klacka se zajedno sa nama dok se vraćamo kući kolima.”Jel mogu da pipnem?””Ne možeš. Rekao si da ćeš čekati rođus.””Znam šta je, da pogađam?””Neću ti reći. I ne dam da otvoriš.””A da samo pipnem?””N-e  m-o-ž-e.”

Dvadeset minuta kasnije, specijalni papir leži na stolu, rascepan.Miljanu se oči sjaje od sreće i grli me.I tako mi svake godine isto.Volim što održavamo tu našu tradiciju.

Nalepnice
Domaća Nutela
 
Za 2 teglice:
 
140 g pečenih lešnika
340 g mlečne čokolade
2 kašike ulja
3 kašike šećera
1 kašika kakaoa
1 mahuna vanile
Prstohvat soli
 
→ Lešnike izmiksati u blenderu tako da se dobije pasta.
→ Otopiti čokoladu na pari.
→ Pasti od lešnika dodati šećer, kakao, vanilu i so. Dobro izmiksati da se sve lepo pomeša.
→ Dodati topljenu čokoladu i miksati dok se ne dobije glatka pasta.
→ Presuti u teglice. Staviti u frižider da odstoji 1h. Izvaditi sa hladnog i čuvati na sobnoj temperaturi. Iskoristiti u roku od 2 nedelje.
 
Napomena: Dobijena nutela će biti malo tečnija ali će se u frižideru stegnuti do svoje uobičajene konzistencije.
Karamela
 
Za 8 teglica:
 
240 ml vode
900 g šećera
90 g masalaca
900 ml slatke pavlake (36% mlečne masti)
3 prstohvata soli
 
→ Vodu, šećer i maslac zagrejati na srednje jakoj temperaturi. Ostaviti da ključa. Ne mešati kako bi se izbegla kristalizacija šećera.
→ Slatku pavlaku zagrejati i ostaviti je sa strane, na toplo mesto tako da ostane mlaka.
→ Kada mešavina dobije zlatno-braon boju (nakon što je barem pola sata ključala, možda i duže) pažljivo dodati slatku pavlaku. Izmešati drvenom kutlačom.
→ Kuvati oko 20 minuta ili do željenje gustine.
→ Kada se ohladi, presuti u teglice. Karamelu čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od nedelju dana.
Nalepnice

Želim Vam da budete srećni, zdravi, nasmejani i velikodušni.Maštajte, sanjajte svoje snove, nikad ne znate gde će Vas oni odvesti.

Želim Vam puno uživanja i srećne praznike 🙂

32 Replies to “Domaća Nutela i karamela/Miljanov san”

  1. Moj suprug obavezno napriča 10ak laži kad mi opisuje poklon, jer zna da mi kaže samo istinite natuknice da bih odmah pogodila. Obožavam baš ta pogađanja i neizvjesnost te razmišljanje što se krije iza omota. Baš mi je drago da ima još takvih parova koji se zabavljaju na ovaj način.

    Sretni blagdani!

    Like

  2. Miljan i ja očito slične snove sanjamo. Karamelu sam baš nedavno radila za torticu, al mi je domaća nutella još uvijek nedosanjani san 😀 Sad znam da ću se vratiti na tvoj blog kad poželim dobru nutellu :)P.S. Miljanu sve najljepše želim za rođendan 😉

    Like

  3. divno divno divno! vi ste divni, post je divan. pokloni su divni, suskavi papir je divan.. nutela, karamela, kolacici, i oni su divni..

    negoo cuj, meni ide rodjus u martu, mislimmmm to je tu iza coseta.. pa ako ostane koja teglica viska… (trep.trep)

    sve naj naj najboljse golupcica dva, u godini novoj!!! =)))

    Like

  4. Ma slatki ste mi,stvarno ste krasan par,ja vam želim sve najljepše i sretne praznike,Miljanu rođoš,i budite slatki i dalje i ti tako dobra ženica,i idila je zagrantirana:)Pusa!

    Like

  5. Znam kako to izgleda.On je u principu flegma,ali ja sam takooo nestrpljiva.Da ne pričam o dečici,ormani mi pucaju po šavovima od sakrivenih poklona.To je baš lepo,volim kad vidim da ima takvih parova kao što ste vi.Ostanite uvek tako detinjasti,zaljubljeni i srećni.Sve najbolje od srca vam želim!

    Like

  6. Jaooj, kakva ideja. I moj momak obozava Nutellu, a rodjendan mu je sledece nedelje. I sve poklone, i za NG i za rodjendan, je vec unapred dobio. A bice mi glupo da njegov rodjendan docekam golih ruku… Preslatki ste, kao i tvoji textovi i postovi…

    Like

  7. Znaci Nele to je taj recepat sto si krila od mene na prosloj veceri kad sam staklo olizao?Svidja mi se kolicina;-)…ako naucis da pravis Dulce de leche prelazim u veru obozavatelja slatkisa…verujem da je mikisa uzivao,vidimo se uskoro u lovu na hranu za Ng…

    Like

  8. kvragu. evo mene, pročitam post i tulim ko blesava.

    podsjećate me na nas dvoje. to je divno! divno napisano, divno opisano…krasni ste! i neka vam ta tradicija traje još dugo dugo…

    Zagrljaj vam šaljem! 🙂

    vidim tamo u daljini negdje Peđin san, što je to? 🙂

    Like

  9. Jao koliko puta sam ja to uradila:):)Neka, samo nek oni nama i mi njima poklanjamo i sve je super:)Meni čak, često, nije ni toliko bitno šta je-samo nek ga ima:)

    Like

  10. Ja kad sam bila mala uvek sam rovarila po ormarima i pronalazila poklone ranije…Mama se kao ljutila al je uvek imala još neki skriveni u rukavu:)Hvala Irenče:)

    Like

  11. Prekrasno Nevena ! Uživajte u svojoj ljubav i lijepim gestama u kojima i ja uživam dok čitam tvoje postove ! Namazi su odlični i sve si tako lijepo pripremila i ukrasila. Ne bih odbila niti pokoji keksić iz kutije :)Sretan rođendan Miljanu, sretna vam godišnjica i sretnu i veselu Novu godinu vam želim !!

    Like

  12. Draga, sretna vam godišnjica, rođendan Milijanu, Nova 2013.g., ma sve po redu 🙂 Slikice su predivne!Super je kad te netko iznenadi, moj suprug ti ništa ne može sakrit od mene jer ja sve "nanjušim" i moram otvorit prije 🙂

    Like

Leave a comment